Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Ταβέρνα | Το Μπέλλες
Ακριτοχώρι Σερρών


ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται 12 χμ. ΒΑ των Σερρών, σε χαράδρα του Μενοικίου όρους. Το καθολικό είναι κτίσμα του 14ου αιώνα και ανήκει στον τύπο του μονόκλιτου τρουλαίου ναού με λιτή, νάρθηκα, εξωνάρθηκα και μακρόστενη στεγασμένη στοά στα νότια (μακρυναρίκι). Στη βόρεια πλευρά υπάρχουν δύο παρεκκλήσια και ο πύργος του κωδωνοστασίου. Γύρω από το καθολικό οργανώνονται τα υπόλοιπα κτήρια: κελιά, ηγουμενείο, σχολή, τράπεζα, βιβλιοθήκη, ξενώνας. Η τοιχογράφηση του καθολικού άρχισε το 1300 μέχρι το 1333 και συνεχίσθηκε σε διάφορες περιόδους και από διαφορετικούς ζωγράφους.
Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου ιδρύθηκε στα 1275-1278 από τον Σερραίο μοναχό Ιωαννίκιο και λίγα χρόνια μετά ανακαινίσθηκε από τον ανηψιό του Ιωακείμ, επίσκοπο Ζιχνών. Γρήγορα αναπτύχθηκε σε σπουδαίο μοναστικό κέντρο με μεγάλη οικονομική άνθηση, διότι γνώρισε την εύνοια βυζαντινών αυτοκρατόρων.
Ο Πατριάρχης Γεώργιος Σχολάριος (Γεννάδιος) πέθανε και τάφηκε στο καθολικό της.Η σημερινή μορφή της μονής, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, διαμορφώθηκε με την προσθήκη διαφόρων κτισμάτων κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας.
Στο διάστημα μεταξύ 1972 και 1986 έγιναν επιδιορθώσεις στις στέγες διαφόρων κτισμάτων. Από το 1986 έως σήμερα πραγματοποιείται αναστήλωση των κελιών της ανατολικής πτέρυγας καθώς και της βόρειας πτέρυγας.

 

 

 

ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ

Άγρια πουλιά, νεροβούβαλοι, νούφαρα και άλογα στις όχθες, ήσυχα χωριουδάκια και υπέροχα παραλίμνια δάση. Ένας παράδεισος εναλλακτικού τουρισμού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, και μας περιμένει να τον εξερευνήσουμε.Η λίμνη της Κερκίνης δεν υπήρχε πάντα εκεί, στη σκιά του όρους Μπέλες. Δημιουργήθηκε από ανθρώπινο χέρι, χάρη στο φράγμα που υψώθηκε στον Στρυμόνα την δεκαετία του 1930. Έκτοτε, πολλά έχουν αλλάξει στην περιοχή, εκτός από την φυσική ομορφιά, που οι ντόπιοι φροντίζουν να διατηρούν ανέπαφη. Κι αυτό είναι το μυστικό που βοήθησε την Κερκίνη να εξελιχθεί σε εναλλακτική όαση για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, είτε τους αρέσουν οι δραστηριότητες στη λίμνη, είτε το καλό παραδοσιακό φαγητό, είτε απλώς η απόλυτη, σχεδόν βουκολική ηρεμία.

Η λίμνη Συγκαταλέγεται στους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας και έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο.
Τη λίμνη Κερκίνη θα τη γνωρίσετε μέσα από τα δύο διαφορετικά «πρόσωπά» της: Το βορειοδυτικό, όπου βρίσκονται τα χωριουδάκια της και η ανεπτυγμένη της πλευρά, και το ανατολικό, εκεί όπου βρίσκει καταφύγιο η σπάνια πανίδα της. Με μια βαρκάδα –με τις ειδικές «μπλάβες» που πλέουν ήσυχα πάνω στα νερά της – θα θαυμάσετε τα νούφαρα, τους νεροβούβαλους που… πλατσουρίζουν στις όχθες, τις ιτιές και τα δεκάδες εντυπωσιακά πουλιά που κατακλύζουν την λίμνη, από πελαργούς και αργυροποελεκάνους, μέχρι ερωδιούς, ιδιαίτερα τις εποχές μετανάστευσης.

 

Οι δραστηριότητες
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην παρασυρθείτε και να μην δοκιμάσετε έστω και μία από τις δραστηριότητες που έχουν βρει «στέγη» στις όχθες της λίμνης. Εδώ έχετε την δυνατότητα να κάνετε οργανωμένες εξορμήσεις με 4x4, βαρκάδες, ιππασία, κανό, ποδηλασία, πεζοπορία, birdwatching, τοξοβολία, φωτογραφική περιήγηση, πεζοπορία ή ορειβασία, ψάρεμα και spa σε θερμά λουτρά. Όλα τα παραπάνω οργανώνονται από ειδικά γραφεία ή από ξενώνες – δείτε εδώ τη λίστα των δραστηριοτήτων με στοιχεία επικοινωνίας για κάθε διοργανωτή ανά οικισμό.